Hoe compenseren

Hoe of met welke middelen moeten we compenseren? Er is een heel scala aan compensatie banken. We kennen ze als enkele condensatoren; als unit samengesteld tot een bepaald vermogen; met regelaar waarbij de condensatoren zijn voorzien van beveiligingen en magneetschakelaars; met inschakelweerstanden of inschakelspoelen; met zogenaamde verstemde filters; thyristor geschakeld.

Losse condensatoren

Komen niet zoveel meer voor en we raden deze vorm van compenseren af in de moderne energienetten. Bij het inschakelen van een lege condensator ontstaan heel hoge inschakelstromen (20 tot 60x I nom). De inschakelstroom bevat zeer hoge frequenties. De inschakelstroom vervormt de spanning waardoor direct overspanningen van enkele tientallen procenten ontstaan. Dit kan voor elektronische apparatuur storend zijn en leiden tot schade. Ook voor het meten met een multimeter aan netten waarin condensatorbanken kunnen schakelen, dient men er rekening mee te houden dat de meter hiertegen bestand is (staat op de meter 600V of 1000V klasse III)

Condensatoren met inschakelspoelen hebben een minder heftig inschakelgedrag. De inrush door het spoeltje is veel lager waardoor de inschakelstroom 10 tot 25x I nom zal worden. De spoeltjes zitten vaak op de kop van een condensator, en zijn luchtwikkelingen. In condensatorbanken met een regelaar zijn vaak inschakelweerstanden opgenomen. Door via de weerstanden eerst de condensatoren op een gereduceerde spanning op te laden is het inschakelverschijnsel nog minder. Dit is afhankelijk van de waarde van de weerstanden en de ingestelde tijd dat de weerstanden ingeschakeld zijn voor de hoofdcontacten. Een combinatie komt ook voor. Het inschakelspoeltje wordt ook wel schokspoel genoemd.

Verstemming

De 7e harmonische is 20 Ampère, de RMS stroom 28 Ampère
De 7e harmonische is 20 Ampère, de RMS stroom 28 Ampère.

In serie met de condensatoren staan spoelen opgesteld om resoneren te voorkomen en om het toonfrequent signaal te beschermen. Elke stap van een condensatorbank heeft een eigen beveiliging; soms een eigen magneetschakelaar; een eigen spoel en een set condensatoren. De waarde van de spoel t.o.v. de condensatoren wordt zo gekozen dat bij een bepaalde frequentie de impedantie het laagst is, dit is het kantelpunt ofwel de frequentie van verstemming. Frequenties boven dit punt zien een steeds hoger wordende impedantie naarmate de frequentie hoger wordt. Door de verstemming goed te kiezen kan worden voorkomen dat het toonfrequent signaal wordt ge-absorbeert door de condensatoren en heeft harmonische vervuiling op het net minder invloed op de condensatoren. Verstemmen is natuurlijk veel duurder in aanschaf.

Thyristor geregeld

Deze blindstroom compensatie systemen zijn in feite identiek aan de verstemde met als uitzondering dat een samengestelde blindstroom compensatie  is voorzien van thyristoren in plaats van magneetschakelaars. Door op een bepaalde manier te schakelen is het mogelijk om de banken in een zeer korte tijd BIJ of AF te schakelen.