Besparing

Boete

De energie wordt geleverd in kVA. Energieleveranciers leveren spanning en stroom. In feite is dit wat we afnemen en het komt voor dat er kVA-contracten zijn. Dan bespaart een klant direct door minder kVA af te nemen.

Vreemd is het eigenlijk om kW af te rekenen. Er zijn dan ook afspraken dat een energieleverancier een zogenaamde blindstroom boete kan heffen wanneer de cosinus phi lager wordt dan 0,85 en in België 0,92. De boete kan behoorlijk oplopen en aanleiding zijn om te gaan compenseren.

Vermogen

Een heel goede reden om te compenseren is meer efficiëntie. Uit het eerdere voorbeeld zien we dat door te compenseren, in bepaalde gevallen met dezelfde installatie toch meer machines kunnen worden gevoed.

Energie

Een tegenvaller misschien, maar omdat we in kWh worden afgerekend, blijkt dit een minimale besparing. Door te compenseren zijn we zelden boven 0,5% energiebesparing gekomen, en we hebben tot 9MVAr aan compensatievermogen weggezet.
Oorzaak? Heel simpel, een motor moet nog steeds hetzelfde kW vermogen leveren aan een machine.
Wat is het verschil dan? De opwarming van de kabel naar de motor wordt minder en dat zijn ook kW.

energiebesparing

CO2

Natuurlijk scheelt het in CO2-uitstoot, immers we nemen minder schijnbaar vermogen af. De energiecentrale hoeft dus minder energie naar onze transformator te transporteren bij gelijkblijvend kW vermogen.

 

Cosinus phi 0,64
Cosinus phi 0,64
Verbruik 1150 Amp.
Verbruik 1150 Amp.
Cosinus phi 0,92
Cosinus phi 0,92
Verbruik 700 Amp.
Verbruik 700 Amp.